Zen Shiatsu therapie


Shiatsu is een vorm van manuele therapie, gebaseerd op de Oosterse geneeskundige traditie, en maakt gebruik van de toepassing van druk. Het is een vorm van meridiaanbehandeling, ontwikkeld in Japan.


Het karakter voor mens, het samenwerken van twee handen & mensen op gelijkwaardige basis.

Aangrijpingspunt

Een aangrijpingspunt is het energetisch functioneren van een mens in de ruimste zin van het woord. Door middel van het uitoefenen van druk op de menselijke huid en het uitvoeren van strekkingen en manipulaties wordt de ki, ofwel de levensenergie, weer uitgenodigd te gaan stromen om zodoende te zorgen voor een optimaal welbevinden.

Wat aangesproken wordt is het zelfgenezend vermogen: Shiatsu activeert het lichaamsbewustzijn en de mogelijkheden een nieuwe balans te creëren.

Stijlaanduiding

Zen Shiatsu® is een uniek vormgegeven stijlaanduiding. Zen refereert in dit verband aan het belang van de houding en presentie en daarmee naar een spirituele dimensie. Ze baseert zich op het gelijknamige boek dat in 1977 werd uitgegeven door Masunaga, de grondlegger van deze stijl van meridiaan behandeling.

Ze onderscheidt zich van andere stijlen van Shiatsu door de nadruk die wordt gelegd op de traditionele principes van de Oosterse Geneeskunde, het meridiaanconcept en de samenwerking tussen de twee handen.

Zen Shiatsu® is een gedeponeerd handelsmerk sinds 1996.


Werkvorm

De werkvorm is voornamelijk geënt op de meridiaan-shiatsu zoals ontwikkeld door Shizuto Masunaga, die veel pionierswerk heeft verricht op het gebied van meridianen. Daarnaast is de stijl van werken sterk beïnvloed door de Japanse meridiaan therapie met haar nadruk op palpatie en zachte huidtechnieken.

Zen Shiatsu baseert zich op een enorme rijkdom aan traditie van de Oosterse Geneeskunde en heeft juist daardoor een enorme potentie aan groei en ontwikkeling.