Voor afspraak bel  Karlien 06-5105 8384

Ontstaan van een triggerpoint

Het ontstaan van een triggerpoint komt meestal door over- of onderbelasting van een spier. Dit kan het gevolg zijn van een trauma door een valpartij of ongeval, naast inactiviteit zoals bankhangen en tv kijken. Daarnaast kunnen mentale processen als stress, emoties en vermoeidheid triggerpoints veroorzaken. 

Het lastige is dat triggerpoints opgelopen in het verleden, later klachten kunnen gaan veroorzaken. Voorbeeld: je verzwikt je enkel omdat je haastig van de trap afloopt. Dit doet even zeer maar het is verder geen probleem en je loopt gewoon door. Maar een paar jaar later kun je tijdens een bergwandeling hier toch last van krijgen. Dan gaat het triggerpoint van latent naar actief. Vooral repeterende bewegingen waarbij een spier steeds aangespannen blijft, kunnen een latent triggerpoint activeren.

Als een zenuw stelselmatig geïrriteerd wordt, resulteert dit in het ontwikkelen van meerdere triggerpoints omdat het motorische eindplaatje overbelast wordt. Denk hierbij aan een hernia en andere aandoeningen waarbij een zenuw overprikkeld wordt. De pijn kan dus zowel door de hernia als door een triggerpoint veroorzaakt worden.

Daarnaast kunnen triggerpoints ontstaan door disfunctionerende organen die signalen afgeven naar het spierweefsel. Andersom komt ook voor, triggerpoints in spieren kunnen klachten geven die orgaanpijn simuleren. Samenvattend kun je dus stellen dat er directe  (overbelasting, spiervermoeidheid, zenuwdisfunctie en trauma) en indirecte (andere triggerpoints, organen, gewrichten en emoties) oorzaken zijn waardoor triggerpoints kunnen ontstaan.

Met dank aan de opleiding Triggerpointcoach


9 voordelen van myofascial cupping
\Myofascial cupping: veilige technieken & effecten

Myofascial cupping is een behandelmethode om fascia soepeler te maken en pijn hiervan te verlichten. Er zijn meerdere cuppingtechnieken en -hulpmiddelen. Welke veilig zijn en wat de effecten zijn? 

Wat doe je bij myofascial cupping?

Bij myofascial cupping stimuleer je de bloedtoevoer naar bepaalde gebieden in het lichaam. Hierdoor komt er veel zuurstof in die delen, waardoor spierweefsel gemakkelijk kan oprekken.

Hoe werkt dat?

Met cupping ontstaat er door het vacuümtrekken een zuigkracht op het lichaam. Bloed wordt naar een plek toegetrokken. Dit gebeurt ook als je gewond bent. Dan gaat bloed naar de wond of kneuzing om alles wat ‘kapot’ is te helpen herstellen. Bij cupping werkt dit hetzelfde. Bloed wordt naar een plek toegetrokken, waar herstel nodig is. Waar dit is, bepaal jij. Jij onderzoekt je cliënt en bepaalt aan de hand van je anamnese en onderzoek waar het herstel nodig is. Door op die plekken te ‘cuppen’, komt er een grote hoeveelheid zuurstofrijk bloed bij de juiste weefsels terecht, waar het een oppepper geeft en ‘celafval’ afvoert.


Welke middelen gebruik je bij cupping?

Allereerst gebruik je bij cupping zogenoemde cups. Deze zijn van plastic, glas of siliconen.

Bij cupping met plastic cups gebruik je een pompje waarmee je binnen in de cup een vacuüm creëert. De cups zet je op de gewenste plek van het lichaam en de lucht pomp je eruit. De druk in de cup verandert en dat heeft effect op de huid, spieren, fascia en triggerpoints die zich onder de cup bevinden.

Bij cupping met glazen cups verwarm je de lucht in de cups. Door de warmte verandert de luchtdruk en ontstaat tevens het vacuümeffect. Het verschil is dat bij gebruik van glas, waarin je vacuüm creëert met vuur, de huid ook warmer wordt. Ook is het vacuümeffect wat lastiger ‘te doseren’.

Bij cupping met siliconen cups creëer je een vacuüm in de cups door erop te drukken. Net alsof het een zuignap is. Deze cups zijn gemakkelijk in gebruik en gemakkelijk te reinigen. Het voordeel van deze cups is dat ze goed over de huid glijden en dat je zowel dwarse als lengte strijkingen kunt maken.

Om de bloedtoevoer naar gehele spieren, fascia en eventueel dieper gelegen triggerpoints te stimuleren, maak je bewegingen met de cups over de huid heen. Hiervoor gebruik je een gel of olie.

Door de gel of olie glijd je met de vacuüm getrokken cupslangzaam en soepel over de huid en spieren. Je cliënt kan zich ontspannen, waardoor zijn of haar spieren ook ‘relaxt’ zijn.

Door de verschillende technieken die je gebruikt, maak je met myofascial cupping de spieren los, maak je meer ruimte in de fascia en stimuleer je de triggerpoints om los te laten en te ontspannen. Dat cupping werkt, blijkt uit diverse onderzoeken. Cupping is volgens deze onderzoeken met name effectief bij cliënten met chronische nekpijn, schouderpijn, knieartrose, lage rugpijn en fybromyalgie.

Voordelen en effecten

Cupping gebruiken we vaak aan het einde van de triggerpoint behandeling als afsluiting maar kan op op zichzelf gebruikt worden. Na de behandeling voelt je cliënt direct effect van de deactivatie van de triggerpoints en aansluitend verhoogt Cupping dat effect en zorgt voor extra ontspanning. Ook heeft de methode direct effect op de bloedcirculatie, wat zorgt voor soepelere spieren. De verbeterde bloedcirculatie heeft echter meer voordelen en effecten.


9 voordelen en effecten van myofascial cupping op een rij:

1. Verhoogde bloedcirculatie.

2. Sneller spierherstel na het sporten, door de verhoogde bloedtoevoer naar spieren en fascia.

3. Minder spierspanning en minder spierspasmen.

4. Toename van lymfatische drainage, waardoor ‘cellulair afval’ sneller en beter wordt afgevoerd (ontgifting).

5. Weefsels worden zachter en soepeler door het stretchen en liften hiervan.

6. Verhoogde beweeglijkheid in spieren en gewrichten. Mede doordat lagen weefsel ruimte krijgen en daardoor de bloedstroom naar alle delen en spieren wordt verhoogd.

7. Verbetering van het bindweefsel.

8. Een stevigere, gezondere huid. Door de massage van het bindweefsel en de verhoogde afvoer van afvalstoffen in de huid, kan het collageen in de huid beter herstellen. Met andere woorden: je huid wordt steviger, ‘voller’ en daardoor zijn rimpeltjes minder goed zichtbaar.

9. Het is een handebesparende techniek voor de therapeut

Nadelen van cupping? Die zijn er ook, maar ze zijn van korte duur. Zo kan myofascial cupping net als andere vormen van massage en fysiotherapie onprettig aanvoelen als de vacuüm druk niet goed is of als de tussenstof onvoldoende aanwezig is. Communiceer goed met je cliënt over wat je doet en hoe dit voor je cliënt voelt. Als je dit doet, wordt je behandeling zo prettig en effectief mogelijk. Een ander nadeel is dat cupping ‘zuigplekken’ op het lichaam kan veroorzaken. Geen nood. Die plekken trekken weer weg en zijn na een paar dagen helemaal verdwenen. Het is wel verstandig je cliënt hierover te informeren en te vragen of en nog een feestje of sociale gelegenheid is waar hij of zij graag naar toe wil.

Veilige technieken van myofascial cupping

Veilig cuppen doe je met plastic cups. Bij deze cups kun je namelijk eenvoudig met een pomp het vacuümeffect doseren. Ga je met de cups over de huid bewegen? Gebruik dan altijd een olie. Het is overigens niet altijd nodig om met de cups over de huid te bewegen. Cupping is ook effectief zonder aanvullende massagetechnieken.

1.Cupping zonder massage

Over het algemeen worden cups bij cupping voor zo’n 3 tot 5 minuten op de huid geplaatst. Wanneer je deze methode kiest? Als het heel duidelijk is waar het gespannen punt, de triggerpoint, zich bevindt. Deze methode van cupping kan cirkels op de huid veroorzaken.

2.Cupping met massage

Ga je met de cups massage toepassen? Dan gebruik je gel of olie. Je brengt dit op de huid aan voor je met de cups aan de slag gaat. Bij deze methode ontstaat er een soort ‘trekkende massage’. In plaats van de huid in te drukken, wordt door cupping aan de huid getrokken. Doordat de bloedcirculatie in de huid erg toeneemt, is deze massage erg effectief. Aan het begin kan dit voor de cliënt wat onwennig aanvoelen. Na een paar minuten werkt het juist erg ontspannend. Normaliter veroorzaakt deze methode van cupping geen cirkels op de huid maar hooguit wat roodheid.

Wanneer en waar niet cuppen?

Als je cliënt open wonden, dermatologische problemen of een verbrande huid heeft.

Als je cliënt recent een blessure of ontsteking heeft gehad.

Als je cliënt koorts heeft.

Als je cliënt volledig uitgeput is.

Als je cliënt een erg harige huid heeft of net is geharst.

Als je cliënt een bloedingsstoornis heeft.

Op de buik van zwangere cliënten.

Op benige uitstekels.

Wees voorzichtig bij kinderen en ouderen.

Mag je cuppen in het gezicht?

Cuppen in het gezicht kan. Wel heb je hiervoor de juiste middelen nodig. De meeste cups zijn veel te groot om te gebruiken in het gezicht. De enige geschikte cups zijn de siliconen cups. Die bestaan in heel veel maten en de kleinste zijn ideaal voor gebruik in het gezicht en de nek (achterkant en zijkant). Het vacuümeffect van deze kleine cups is ook beperkt, wat voorkomt dat het cuppen in het gezicht vervelende afdrukken achterlaat.

Tot slot: cupping is een veilige behandelmethode die erg effectief blijkt als je het goed aanpakt en bij de juiste klachten inzet. Laat je cliënt bij ernstige klachten ook altijd een arts raadplegen.

 

Wil je meer weten over deze methode? Neem dan eens een kijkje bij onze training

over cuppen.

Bronnen:

Coppola, S. (z.j.). Myofascial Cupping Therapy. Geraadpleegd op 20 juni 2017, via: http://www.coppolapt.com/our-services-myofascial

Cupping Resource. (z.j.). Cupping Points. Geraadpleegd op 20 juni 2017, via: https://cuppingresource.com/cupping-hijama-points/

Fawcett, S. (2016). 5 benefits of Myofascial Cupping. Geraadpleegd op 18 juni 2017, via: http://rawtherapies.com/5-benefits-of-myofascial-cupping/

Jam, B. (2016). Cupping: A Novel Method of Soft-tissue Release. Geraadpleegd op 20 juni 2017, via: http://physicaltherapyweb.com/cupping-novel-method-soft-tissue-release/

Marshall, J. (2016). The myths & truths behind myofascial cupping therapy. Geraadpleegd op 20 juni 2017, via: http://backinhealthosteo.com.au/the-myths-truths-behind-myofascial-cupping-therapy/

Morgan Massage. (2012). Myofascial release and trigger point work using cupping. Geraadpleegd op 18 juni 2017, via: http://morganmassage.com/2012/03/26/myofascial-release-cupping/

Premkumar, K. (2004). The Massage Connection: Anatomy and Physiology. LWW Massage Therapy and Bodywork Educational Series.

Single, P. (2016). What is myofascial cupping? Geraadpleegd op 20 juni 2017, via: http://www.mygcphysio.com.au/services/articles-useful-info/what-is-myofascial-cupping/